Nyheter

LO-fack sympativarslar i krogkonflikt

Nu kommer de första sympativarslen till stöd för Hotell- och restaurangfackets (HRF) strejk för högre löner. Det är LO-facken Seko och Handels som strejkvarslar sina medlemmar som jobbar på något av de företag som HRF tagit ut i strejk.(TT)
Publicerad 7 april 2017

Nu kommer de första sympativarslen till stöd för Hotell- och restaurangfackets (HRF) strejk för högre löner.

Det är LO-facken Seko och Handels som strejkvarslar sina medlemmar som jobbar på något av de företag som HRF tagit ut i strejk. Dessutom överväger Seko att återkomma med ytterligare konfliktåtgärder, enligt ett pressmeddelande.

"Vi stöder självklart Hotell- och restaurangfacket i deras kamp att få en låglönesatsning utan att sälja avtalsinnehåll", skriver Handels avtalssekreterare Per Bardh i en kommentar.

HRF varslade i onsdags arbetsgivarparten Visita om strejk vid ett flertal hotell runt om i landet - en konflikt som bryter ut 19 april om ingen lösning nåtts innan dess.

Tvisten handlar om att HRF vill ha igenom sin låglönesatsning enligt LO:s gemensamma krav. Visita säger nej med hänvisning till att det skulle spräcka det så kallade märket, den löneöverenskommelse som nåtts i industrin.

TT