Nyheter

Snitträntan för bolån trögrörlig

Trots det låga ränteläget betalar bolånetagarna i stort sett lika mycket för sina rörliga lån nu som för ett år sedan. En kombination av att bankerna blivit tuffare i förhandlingarna och att låntagarna blivit sämre på att pruta, tror sparekonomen Claes Hemberg.(TT)
Publicerad 9 december 2016

Snitträntan som bolånetagarna betalar för ett rörligt lån har i år pendlat kring 1,57 procent. När bankerna började redovisa kundernas snittränta i maj 2015 låg den kring 1,59 procent. Samtidigt har bankernas bolånemarginal, det vill säga vad de tjänar på sina bolån, ökat.

””

Skillnaden mellan den dyraste och billigaste räntan har under året legat kring 0,2 procentenheter. För ett lån på två miljoner kronor innebär det en skillnad på 4 000 kronor i lånekostnad per år. Danske banks kunder har haft den lägsta snitträntan, medan Länsförsäkringars kunder har haft den högsta räntan, i genomsnitt.

Hemberg tror att det låga ränteläget gör att låntagarna inte tänker att skillnaderna betyder så mycket. Men för exempelvis Danske banks kunder har prisskillnaden mellan dem som prutat och betalat snitträntan jämfört med dem som betalat bankens listpris legat på omkring 8 500 kronor på årsbasis, enligt Hemberg.

TT