Nyheter

Sydafrikas kreditbetyg sänks

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's har sänkt Sydafrikas kreditbetyg till skräpstatus. Som orsak anges att president Jacob Zuma i förra veckan sparkade sin finansminister Pravin Gordhan, vilket anses utgöra en risk för stabiliteten i penningpolitiken.(TT)
Publicerad 3 april 2017

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's har sänkt Sydafrikas kreditbetyg till skräpstatus. Som orsak anges att president Jacob Zuma i förra veckan sparkade sin finansminister Pravin Gordhan, vilket anses utgöra en risk för stabiliteten i penningpolitiken.

"Nedgraderingen speglar S&P:s bild av att splittringen inom ANC-regeringen, som har lett till förändringar i det exekutiva ledarskapet, bland annat finansministern, har satt kontinuiteten i politiken på spel", heter det i motiveringen.

Avskedandet av Gordhan riskerar också att splittra regerande ANC:s ledning. Vicepresident Cyril Ramaphosa har offentligt kritiserat beslutet.

Sydafrikas nye finansminister Malusi Gigaba sade i helgen att han är inriktad på att se till att landet får behålla sina kreditbetyg.

TT