Annons
Nyheter

Teliafall anses ha uppfostrat svenska bolag

Skandalen med Telias misstänkta miljardmutor i Uzbekistan har fått svenska företag att skärpa sig, anser Institutet mot mutor. Rättegången kan bjuda på ytterligare lärdomar för företagen.(TT)
Publicerad 3 september 2018

När korruptionsrättegången på tisdagen inleds i Stockholms tingsrätt mot tre tidigare höga Teliachefer, bland dem den tidigare vd:n Lars Nyberg, är det ett högintressant fall för dem som engagerar sig för att svenska företag ska bedriva etiska, sunda affärer.

””

Det är en ideell näringslivsorganisation som informerar svenska företag om hur de kan arbeta mot korruption.

Annons

Nyberg och två andra tidigare höga chefer misstänks ha mutat Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova med motsvarande cirka tre miljarder kronor 2007-2010. Syfte var enligt åtalet att Telia Sonera (nu Telia Company) skulle få vara verksam som telekomoperatör i den extremt korrupta centralasiatiska diktaturen. Excheferna förnekar brott.

Stort symbolvärde

Fallet har haft en uppfostrande effekt på svenska företags affärer utomlands, anser Natali Phalén.

””

Att det går till domstol har också stort symbolvärde, anser hon.

Carina Lundberg Markow är delägaren Folksams chefsstrateg för ansvarsfull kapitalförvaltning. Hon var länge en nagel i ögat på Telia vad gäller kraven på att arbeta mot korruption. Även hon anser att fallet har uppfostrat svenskt näringsliv, men att mer behöver göras trots att Sverige är sjätte minst korrupta land i världen enligt organisationen Transparency International (Uzbekistan är på plats 157).

Dyrt för folk och ägare

””

Förutom den etiska aspekten "som är tillräckligt allvarlig i sig", påpekar hon att priset har varit skyhögt för placerarna, aktieägarna, i Telia, där svenska staten är största ägare med 37 procent.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons