Annons
Nyheter

Telias misstänkta miljardmutor i rätten

Miljardmutor, en ex-vd för ett av Sveriges största bolag, en gigantisk brottsutredning och en osannolik diktatorsdotter. Det är ingredienserna när rättegången på tisdag inleds mot Lars Nyberg och andra tidigare toppchefer om Telias misstänkta rekordmutor till Uzbekistan.(TT)
Publicerad 2 september 2018

Telia Sonera (nu Telia Company) mutade 2007-2010 diktatorn Islam Karimovs mäktiga dotter Gulnara Karimova med 3 miljarder kronor för att få verka i Uzbekistan, enligt åtalet.

””

Totalt betalade bolagen - Telia, rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS - cirka 6 miljarder kronor enligt honom.

Annons

Utredningen har tagit sex år. Under tiden hann amerikanska och nederländska myndigheter (pengar passerade där, bland annat) ingå en förlikning med statligt delägda Telia. Företaget fick böta och återbetala vinst på totalt 8 miljarder kronor och erkände mutbrott enligt amerikansk lag.

Benhård diktatur

Men nu ska tre forna chefers personliga ansvar prövas i svensk rätt. Ex-vd Lars Nyberg, förre chefen för regionen Eurasien, Tero Kivisaari, och en tidigare hög jurist nekar alla till brott.

””

Försvaret har försökt få åtalet nedlagt. För även om det gick till som åklagaren säger är det inte mutbrott i lagens mening, hävdar de, eftersom Karimova inte formellt ansvarade för licenser till telekombolag. Även om Karimova tog pengarna och fick licenserna utverkade handlar det snarare om utpressning eller hot, anser Strandberg.

Men åklagarna hävdar att i en benhård diktatur som Uzbekistan hade Karimova det faktiska ansvaret och tog betalt för myndighetsbeslut. Dessutom var hon biträdande utrikesminister, alltså statlig tjänsteman.

Vd borde agerat

Telias erkännande i USA ser advokaterna bara som en del i en kommersiell uppgörelse.

Nybergs advokat Stephane Pleijel försökte få åtalet mot hans klient underkänt. Det går inte att ta ställning till påståendena i gärningsbeskrivningen om vad ex-vd:n har gjort, anser advokaten.

””

En vd för ett storföretag har inte heller detaljkunskaper ens i en så stor affär, enligt Pleijel.

Åklagaren anser dock att Nyberg vid flera tillfällen fick veta att saker inte stod rätt till och borde ha agerat.

Annons

Nu väntar tre månaders rättegång. Karimovas skuld kan dock inte prövas i hennes frånvaro. Hon sitter fängslad i hemlandet, dömd för bland annat förskingring, sedan hon fallit i onåd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons