Tio år sedan finanskrisens utbrott på Island
För tio år sedan hade Island en sjudande ekonomi och levnadsstandarden rankades som den högsta i världen. De totala tillgångarna hos landets tre ledande banker, Glitnir, Landsbanki och Kaupthing uppgick till tio gånger så mycket som Islands BNP.
Hösten 2008 kom dock livet att förändras för tusentals islänningar som tagit höga bostadslån under de ekonomiska glansdagarna.
När den amerikanska banken Lehman Brothers gick omkull den 15 september 2008 drogs de isländska bankerna, som finansierat sin expansiva verksamhet med astronomiska lån, med i den ekonomiska virvelvinden.
Under loppet av några månader föll den isländska kronan med 50 procent och dåvarande premiärministern Geir Haarde varnade för en nationell konkurs.
Vändningen kom 2011
Trots ett räddningspaket på 2,1 miljarder dollar från EU ledde krisen till frusna tillgångar och skenande inflation. En fjärdedel av islänningarna förlorade sina besparingar och tusentals tvingades lämna sina hem på grund av kraftigt höjda amorteringskostnader.
Krisen spred sig internationellt och Storbritannien tog till anti-terrorlagstiftning för att frysa Landsbankis tillgångar i kampen för att kompensera brittiska sparare för förlorade pengar. Samtidigt utbröt protester bland befolkningen som krävde regeringens avgång.
Efter några svåra år skedde vändningen 2011 då Island återvände till tillväxt. Under 2016 var tillväxtsiffran 7,2 procent vilket var den högsta siffran i OECD.
Receptet för framgång var, enligt Jon Thorolfur, ställföreträdande chef för den isländska motsvarigheten till Finansinspektionen, en kombination av expansiv politik och ökad turism som i sin tur har gynnats av fallande oljepriser som gjort resorna billigare.
Samarbetet har kollapsat
Medan Island har vidtagit åtgärder för att förhindra en liknande kris uttrycker Dominique Strauss-Kahn som var chef för Internationella valutafonden, IMF under krisen 2008 oro för framtiden.
Den förre IMF-chefen som lämnade sitt ämbete efter våldtäktsanklagelser 2011 säger att det skett vissa framsteg, framför allt inom bankernas kapitalkvoter, men att åtgärderna är otillräckliga. Det internationella samarbetet har kollapsat, säger Strauss-Kahn som anser att vi är sämre rustade för en global finanskris i dag än för tio år sedan.
TT