Nyheter

Trump vill häva handelsavtal med Sydkorea

Tvärtemot sina närmaste rådgivares rekommendationer har USA:s president Donald Trump börjat förbereda ett tillbakadragande av USA:s handelsavtal med Sydkorea, rapporterar Washington Post och Wall Street Journal.(TT)
Publicerad 2 september 2017

Trump har tidigare uttryckt missnöje och frustration över att han inte har haft möjlighet att direkt säga upp olika internationella handelsavtal - något han lovade att göra under valkampanjen med motiveringen att avtalen missgynnar amerikanska arbetare.

Men nu försöker topprådgivare som försvarsminister James Mattis och säkerhetsrådgivaren HR McMaster stoppa sin chef från att dra sig ur avtalet, enligt Washington Posts källor. Ett viktigt skäl som rådgivarna anför är att det knappast är läge att försvåra situationen för regeringen i Seoul mitt under krisen med Nordkorea.

Den amerikanske presidenten kommenterade själv frågan i samband med sitt besök i stormdrabbade Texas på lördagen. Trump sade då att han inom de närmaste veckorna ska tala med sina rådgivare om huruvida USA ska dra sig ur det aktuella handelsavtalet.

Handelsavtalet mellan USA och Sydkorea undertecknades 2007 och trädde i kraft 2012.

TT