Nyheter

Trumps tuffa regler kan drabba svenskar

Var beredd på att låsa upp och lämna över din mobiltelefon, visa bankutdrag och svara på frågor om din politiska ideologi. Det kan snart bli verklighet för svenskar som vill resa in i USA. Sveriges handelsminister Ann Linde (S) är kritisk.(TT)
Publicerad 5 april 2017

I februari kom ett tufft besked från den då nya ministern för inrikes säkerhet John Kelly: Kontrollen av utländska medborgare som vill in i USA ska skärpas rejält. Inför kongressen förklarade Kelly att landets myndigheter bland annat vill kunna logga in på resenärers konton i sociala medier.

Konsekvensen av att inte ställa upp på kraven är hård.

””

Liknande förslag lades fram redan under den tidigare Obama-regeringen, men blev aldrig verklighet.

Kan drabba svenskar

Nu förbereder Donald Trumps regering en "extrem granskning" som ska omfatta även nära allierade och länder som Sverige, vars medborgare under lång tid har haft en visumfri och relativt problemfri tillgång till USA.

Frågan kommer troligen att tas upp när John Kelly frågas ut i senaten på onsdagen. Demokraternas senator Claire McCaskill är djupt bekymrad över hur reglerna skulle kunna användas, uppger hennes talesperson för Wall Street Journal.

Den hårdare kontrollen av resenärer är en del av Donald Trumps kontroversiella inresestopp. Men medan inresestoppet har blockerats i domstol fick översynen av inresekontrollen klartecken för att fortsätta.

Sveriges handelsminister ser "med oro" på de förslag som kommer från den amerikanska regeringen när det gäller bland annat människors rörlighet, men vill inte kommentera det enskilda förslaget.

””

Hon noterar dock att det har som sagts hittills under Donald Trumps presidentskap inte alltid blivit verklighet.

””

Ideologiskt test

Redan i dag kan gränsmyndigheten be dig att låsa upp din mobiltelefon och dator så att de kan sökas igenom. Hittills har det i princip varit frivilligt, men med de nya reglerna skulle det inte längre finnas ett val.

De som vill komma in i USA skulle också kunna utsättas för ett "ideologiskt test". Wall Street Journal påpekar att den typen av åtgärder har använts i USA tidigare, bland annat för att sålla fram kommunister.

De påtänkta åtgärderna har redan mött hård kritik från medborgarrättsorganisationer. Det har också påpekats att de som händelsevis har komprometterande uppgifter i sin mobiltelefon enkelt kan radera informationen, eller helt enkelt låta bli att ta med sig telefonen till USA.

TT