Annons
Nyheter

Nytt rekord för Volvo Cars

Både vinst och försäljning ökade för Volvo Cars förra året - och med två nya modeller under 2017 räknar vd Håkan Samuelsson med ett nytt rekordår. Samtidigt dementerar han anklagelserna om att försäljningssiffrorna för USA är uppblåsta.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Vinsten under 2016 ökade till 11 014 miljoner kronor - att jämföra med 6 620 miljoner kronor 2015. Det nya försäljningsrekordet stannade på 534 332 sålda bilar, varav 155 003 lämnade återförsäljarna under årets sista kvartal.

De senaste dagarnas nyheter om bolaget har dock handlat om en stämningsansökan från en återförsäljare på Hawaii som hävdar att Volvo Cars olagligt blåst upp de amerikanska försäljningssiffrorna sedan 2013. Enligt Svenska Dagbladet handlar anklagelserna i praktiken om att leveranser till återförsäljarna redovisats som försäljning till slutkunder, något som kallas punching på fackspråk.

Annons

Förnekar anklagelser

Håkan Samuelsson förnekar anklagelserna.

””
””

Nästa stora modellsläpp från Volvo Cars blir en ny XC 60 som lanseras på bilmässan i Genève om en månad. Det är en modell med mycket stor betydelse för bolaget, enligt Samuelsson.

””

Nya XC 40

Den nya 60-serien, XC, S, och V, byggs på SPA-plattformen, samma som används till 90-serien och får samma moderna elektronik.

Senare i år blir det premiär för bolagets minsta SUV, XC 40, den första bilen som byggs på den mindre plattformen CMA. Förra året visades ett par modeller ur 40-serien upp som konceptbilar i Göteborg och enligt Volvo Cars blir den främsta målgruppen yngre bilköpare.

På tisdagen kom uppgifter om att Volvo Cars planerar att nyanställa mellan 700 och 800 personer vid fabriken i Torslanda för produktionen av nya XC 60.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons