Annons
Nyheter

Bråk om ansvar för nyanlända

Fler utrikesfödda i utbildning och ett extra fokus på de nyanlända kvinnorna står högst på arbetsmarknadsministerns agenda i jakten på arbetslösheten. Samtidigt bråkar hon och Svenskt Näringsliv om ansvaret. Svensk arbetsmarknad är starkare än på länge, men inte för alla.(TT)
Publicerad 3 februari 2017

Svensk arbetsmarknad är starkare än på länge, men inte för alla. De utrikes födda har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden och regeringen har inte lyckats särskilt väl än så länge, även om arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid en pressträff vill peka på vissa kurvor som pekar åt rätt håll.

En sak får tydligt underkänt. Bara sex procent går i dag vidare till utbildning.

””
Annons

Extratjänster

Mer motivering krävs, och där har Arbetsförmedlingen en uppgift i etableringsuppdraget, som nu görs mer likartat mot övriga arbetslösa.

De invandrade kvinnorna sticker ut som en grupp som i extra liten utsträckning finns på arbetsmarknaden. Här hoppas Johansson bland annat att de så kallade extratjänsterna ska kunna hjälpa de utrikesfödda kvinnorna in på arbetsmarknaden.

””

Regeringens ansvar

Hon är besviken på att arbetsmarknadens parter inte kunnat enas om ett avtal för att underlätta de nyanländas inträde på arbetsmarknaden. Hon lägger stort ansvar på Svenskt Näringsliv som hon inte tycker har ansträngt sig.

Men Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne slår tillbaka. Att lösa integrationen på arbetsmarknaden för de nyanlända är ingen kollektivavtalsfråga.

Hon pekar på las, arbetsgivaravgifter och skatter som möjliga verktyg att använda sig av för att underlätta för flyktingarna.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons