Nyheter

Varnar för oljeunderskott

Uppgörelsen om produktionsbegränsningar mellan Opec-länderna och andra oljeländer kan ge ett underskott i utbudet av olja på 600 000 fat per dag nästa år, varnar västvärldens internationella energiorgan IEA i en färsk rapport.(TT)
Publicerad 13 december 2016

Uppgörelsen bygger på att oljekartellen Opec, enligt beslutet från den 30 november, begränsar sin produktion till 32,7 miljoner fat per dag samtidigt som andra länder, inklusive Ryssland, skär ned produktionen med 558 000 fat per dag.

Världsmarknaden för olja har haft en period av det största överutbudet på årtionden, vilket inneburit en halvering av råoljepriset på drygt två år. Under hösten har dock Opec och bland annat Ryssland förhandlat fram ett avtal enligt vilket framtida produktion ska minskas.

Efter uppgörelsen har ett terminskontrakt för leverans av Brentolja nästa månad lyft till drygt 55 dollar per fat, den högsta nivån på ett och ett halvt år.

IEA räknar med att producenter av skifferolja i USA kan fylla en del av det väntade produktionsunderskottet om priserna på olja skulle lyfta, men det handlar enligt organisationen bara om en marginell ökning.

TT