Nyheter

Vattenfall ger statens bolag minus

Omsättningen och rörelseresultat för statens bolag sammantagna ökade första halvåret i år jämfört med samma period 2015. Men på grund av Vattenfalls stora nedskrivningar blev resultatet efter skatt minus 10 miljarder. Vattenfall är i särklass vad gäller resultat, minus 22 miljarder under första halvåret.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

Omsättningen och rörelseresultat för statens bolag sammantagna ökade första halvåret i år jämfört med samma period 2015. Men på grund av Vattenfalls stora nedskrivningar blev resultatet efter skatt minus 10 miljarder.

Vattenfall är i särklass vad gäller resultat, minus 22 miljarder under första halvåret. Under samma period hade Telia Company, Akademiska hus och Svenska Spel ett positivt resultat på 2,9 respektive 2,7 respektive 2,4 miljarder.

Vattenfalls totala nedskrivningar var på över 30 miljarder varav 21 miljarder avser brunkolsverksamheten i Tyskland som bolaget är i färd med att sälja.

I regeringskansliets rapport om utvecklingen för bolag med statligt ägande framgår det också att värdet på statens innehav av aktier i bolag som är börsnoterade sjönk med 7 procent till 65 miljarder kronor under det första halvåret i år.

TT