Nyheter

Vattenfall väntar tysk kärnkraftsdom

Vattenfall strider på flera fronter mot den tyska regeringens beslut att avveckla kärnkraften i förtid. Nu avgör den tyska författningsdomstolen en av striderna. Klockan 10 på tisdagen meddelar författningsdomstolen i Karlsruhe sin dom, som bland annat berör statliga Vattenfall.(TT)
Publicerad 5 december 2016

Klockan 10 på tisdagen meddelar författningsdomstolen i Karlsruhe sin dom, som bland annat berör statliga Vattenfall. Tre stora energibolag och ett kärnkraftsbolag står bakom stämningen, som siktar in sig på den lagändring som möjliggör för Tyskland att snabba på avvecklingen av kärnkraften. Enligt bolagen är det att likna vid en expropriation.

Beslutet om att ändra den tyska kärnkraftspolitiken kom efter kärnkraftolyckan i Fukushima i Japan 2011. Den snabba omläggningen av politiken har lett till att Vattenfall nu befinner sig i flera olika rättsliga konflikter med Tyskland om kostnaderna för att avveckla kärnkraften.

Utöver fallet i författningsdomstolen driver Vattenfall också ersättningskrav på nästan 50 miljarder kronor mot den tyska staten i en skiljedomstol i Washington DC, USA. Detta ska täcka merkostnaderna för det tyska beslutet att avskaffa kärnkraften.

Vattenfall har även invänt mot ett lagförslag som innebär att bolaget ska betala cirka 17 miljarder kronor till en tysk fond för kärnavfallshantering. Vattenfall kräver ett tilläggsavtal, som ska skydda koncernen mot att framtida tyska regeringar höjer avfallsnotan.

TT