Annons
Nyheter

250 filmarbetare i klimatupprop

Svensk filmindustri måste ta ett större klimat- och miljöansvar, det menar 250 svenska filmarbetare som skrivit på ett upprop i Dagens nyheter. Filmarbetarna uppger att de har tröttnat på de ohållbara produktionsmetoderna inom filmbranschen.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Svensk filmindustri måste ta ett större klimat- och miljöansvar, det menar 250 svenska filmarbetare som skrivit på ett upprop i Dagens nyheter.

Filmarbetarna uppger att de har tröttnat på de ohållbara produktionsmetoderna inom filmbranschen.

Annons

"Bakom den vita duken ligger produktionsmetoder där noll hänsyn tagits till miljö och klimat. Tidspress i kombination med snäva budgetar och en kultur inom branschen bidrar till att resurser utnyttjas på ett ohållbart sätt.", skriver filmarbetarna i DN.

Bakom uppropet står skådespelare, regissörer, manusförfattare och producenter. Bland andra Lena Endre, Gustaf Skarsgård, Björn Kjellman och Bianca Kronlöf har skrivit under.

De menar att bland annat att flygresor och transporter är stora miljöbovar inom branschen och att det är ett problem att många svenska filminspelningar förläggs till länder som Ungern och Tjeckien. Dessutom efterfrågar filmarbetarna någon form av miljöcertifiering likt den man har i Storbritannien.

"Svensk filmindustri har hamnat på efterkälken i den hållbara utvecklingen. Här krävs en förändring och den måste ske nu!", skriver filmarbetarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons