Annons
Nyheter

40 år av lokalradio i demokratins tjänst

Att bryta storstadsdominansen och ta lyssnarna på allvar - det var ambitionen med lokalradion. I år är det 40 år sedan sändningarna började. Det är ett demokratiprojekt som firas hela året av Sveriges Radio. Kommunerna skulle granskas och medierna komma närmare landets invånare.(TT)
Publicerad 13 februari 2017

Kommunerna skulle granskas och medierna komma närmare landets invånare. Stora bussar rullade ut och gjorde direktsändningar även i den minsta lilla by.

Den 14 februari 1977 drog de sju första lokalradiostationerna i gång sina sändningar. Och ambitionerna var stora, minns P4 Norrbottens Kerstin Wixe, som har jobbat på Sveriges Radio i 45 år och var med när lokalradion startade.

””
Annons

Inte förrän 1987 föddes P4. Innan dess var stationerna mer självständiga.

””

Demokratifråga

Med start den 14 februari firar Sveriges Radio lokalradions jubileum hela året, med öppna hus, tillbakablickar och direktsändningar. Ett av initiativets mål var att få människor att våga prata framför en mikrofon. Man ville också ge utrymme till lokal musik och kultur. Och lokalradion har banat väg, ser Kerstin Wixe i dag. Numera finns till exempel kanalen Sisuradio med utökade sändningar på meänkieli samt den självständiga Sameradion.

Då som nu är nära journalistik en demokratifråga, tycker hon.

””

Öppen kanal

När Kerstin Wixe var färsk journalist var alla stora medier närvarande i Norrland. I dag är de flesta borta, vilket hon tror är förödande. Projektet Blank Spot Project, som startades för att bevaka utrikesjournalistikens vita fläckar, sysslar därför numera också med inrikesjournalistik, påpekar hon.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons