Nyheter

70-talsvåldtäkt för första gången på scenen

Vad händer om man flyttar Märta Tikkanens 70-talsklassiker "Män kan inte våldtas" till i dag? Inte mycket, enligt skådespelaren och regissören Lo Kauppi. - Det sjuka är att det är precis som att det här skulle ha hänt nu. När Tova fyller 50 träffar hon Martti och följer med honom hem.(TT)
Publicerad 1 februari 2019

När Tova fyller 50 träffar hon Martti och följer med honom hem. Kvällen slutar med att hon blir förnedrad och våldtagen. Tanken på att gå till polisen avskriver hon snart.

Chansen att få Martti dömd är liten, samtidigt som hon måste berätta för sina tonårssöner vad hon har varit med om. När en av sönerna köper en plastpistol får hon en annan idé: hon ska förnedra och våldta Martti precis som han våldtog henne, vilket hon också gör. Hon hotar, binder och hånar honom.

Trots att han gråter får han erektion varpå Tova kränker honom med sin orgasm.

””

Första dramatiseringen

Pjäsen "Vita män våldtar" skrev hon om en våldtäktsanklagad manlig skådespelare. Med Märta Tikkanens välsignelse har Kauppi nu gjort den första dramatiseringen för teaterscenen om våldtäktskvinnan Tova.

””

Till skillnad från Jörn Donners filmatisering i slutet av 1970-talet iscensätter Lo Kauppi och hennes skådespelare båda våldtäkterna på teaterscenen.

””
””

Könsneutral lag

En stor skillnad jämfört med 1975, när Märta Tikkanens roman kom, är att även kvinnor kan bli dömda för våldtäkt numera sedan lagen blev könsneutral i Sverige 1984.

Därmed inte sagt att bibliotekarien Tova blir det. När hon ringer till polisen och anmäler sig själv ber polisen att få tala med Martti och undrar om det stämmer? Har han blivit våldtagen? "Absolut inte" svarar han.

””

Mår dåligt

Utan att avslöja Märta Tikkanens helt logiska slut på historien kan man konstatera att inte heller våldtäktskvinnan Tova mår särskilt bra efteråt.

””
””

TT