Nyheter

"Akademien kan rasa ihop av konflikten"

Det råder fullt krig i Svenska Akademien. Men vad innebär den öppna konflikten för den prestigefulla kulturinstitutionens framtid? - Uppenbart är flera av ledamöterna obekymrade om att Akademien på det här sättet kan rasa ihop, säger förläggaren Svante Weyler till TT.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Sara Danius är den sämsta av alla ständiga sekreterare sedan Svenska Akademien skapades 1786. När ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl skrev så i en debattartikel på tisdagsmorgonen gick startskottet för ett krig inför öppen ridå.

Han gick även till hård attack mot ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren, som i förra veckan valde att lämna sina stolar.

Oresonlig konflikt

Förläggaren Svante Weyler tycker inte att det är svårt att läsa av syftet med det öppna bråket.

””

Däremot tror han inte utspelet kommer i affekt.

””

Enligt Weyler förefaller det som om flera av ledamöterna "med berått mod ser framför sig en definitiv klyvning av Akademien"

””

"Akademien är folkkär"

Författaren Sigrid Combüchen anser att det enda vettiga för Svenska Akademien att göra nu är att tidsbestämma sina förordnanden.

””
””

"Inte förenligt med lagstiftning"

Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt, säger att man måste vara klar över att svensk lagstiftning gäller före Svenska Akademien och att man måste börja tolka sina stadgar i ljuset av samhällsutvecklingen.

””

TT: Vad händer med Akademien om den inte börjar förnya sig eller tolka stadgar efter rådande situation?

””

Litteraturprofessorn och författaren Ebba Witt-Brattström, som har varit en av Svenska Akademiens fränaste kritiker och tidigare var gift med Engdahl, säger att "lag Engdahl" ger sig in i en förlorad kamp.

””

TT: Innebär detta slutet för Akademien?

””

TT