Annons
Nyheter

Alla hjärtans dag - himmel eller helvete?

Tända ljus, djupröda rosor - och tjugo uppdateringar på Facebook? Alla hjärtans dag riskerar att bli en mardröm för den som längtar efter kärlek. Men det går att värja sig mot den bild av kärlek som förmodligen kommer att kavlas ut på sociala medier under veckan.(TT)
Publicerad 12 februari 2017

Alla hjärtans dag och sociala medier - en kombination som kan inspirera men också skapa tomrum, anser Emma Engdahl, docent i sociologi vid Göteborgs universitet, som forskar om människans behov av kärlek och vad som händer när hen inte får det behovet tillfredsställt.

””

Mer än kärlek

Annons

Men det som läggs ut på Facebook, Twitter och Instagram den 14 februari handlar kanske inte i första hand om kärlek. Alla hjärtans dag har i allra högsta grad också en kommersiell sida.

För att skapa stämningen som många vill visa upp i sociala medier så krävs det ju mer än kärlek, påpekar Engdahl.

””

Sociala medier plockar å sin sida även fram tävlingsinstinkten, något som kan vara väl värt att komma ihåg för den som riskerar att känna ett styng av avund eller ensamhet vid anblicken av andras uppdateringar på alla hjärtans dag.

””
””

Älska på olika sätt

Men visst går det att se på alla hjärtans dag på fler än ett sätt. Kärlek handlar inte bara om romantisk tvåsamhet, så ta tillfället i akt och visa kärlek mot en vän, en förälder eller någon annan, tipsar Engdahl.

””

Den som verkligen vill värja sig mot dagen kan helt enkelt också gå offline. Att strunta i alla hjärtans dag ska dock inte förväxlas med bojkott av kärleken. För den är något vi alla behöver, påpekar Engdahl.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons