Almapristagare som värnar om ensamvargarna
Han var den yngsta av sju bröder - så det är kanske inte konstigt att Bart Moeyaert gärna uppehåller sig vid familjen som tema. Det fick honom också att nio år gammal relatera till Astrid Lindgren, och hennes berättelser om familjerna i Bullerbyn och Saltkråkan.
””
Ångestfyllda tonår
Det var i familjen Bart Moeyaert lärde sig berättandets konst. Under middagen uppmanade hans pappa sina söner att berätta om sin dag, i åldersordning. I den självbiografiske "Broere" lägger Moeyaert en mosaik av minnen från den tiden, med ett fyrtiotal humoristiska och varma berättelser om sina syskon.
””
Bart Moeyaert och hans bröder delade en stark vi-känsla, samtidigt som han också kunde känna sig utanför. Men han minns sin barndom som lycklig. Det var i tonåren han började må dåligt, vilket är en av anledningarna till att han ofta skildrar den tidsperioden i sina böcker.
””
””
Dysfunktionella familjer
Bart Moeyaert återkommer ofta till dysfunktionella mödrar och stränga fäder. I en av få böcker som finns översatt till svenska, "Kärleken man inte förstår", skildrar han en familj i upplösning, sedd genom en femtonårig tjejs ögon. Moeyaert fångar ofta ögonblicken då konflikter ställs på sin spets och juryn konstaterar att han inte målar upp några klichébilder av den oskuldsfulla barndomen. Själv säger han att han inte är rädd för de "dystra platserna".
””
Därför är också acceptans ett av hans återkommande teman.
””
TT