Nyheter

Benke gör dans om hemlösa barn

Efter dansnumret om flyktingar tar Fredrik "Benke" Rydman sig an temat hemlösa barn. Med balett och streetdance gör han "Nötknäpparen" till en gatusaga om dagens Europa. Mitt i Eurovision Song Contests glitter och glam gjorde dansaren Fredrik Rydman ett hyllat dansinslag om flyktingar, "The grey people".(TT)
Publicerad 5 september 2016

Mitt i Eurovision Song Contests glitter och glam gjorde dansaren Fredrik Rydman ett hyllat dansinslag om flyktingar, "The grey people". Ett lika brännande dagsaktuellt tema kan man vänta sig i hans nya föreställning "Nötknäpparen" som sätts upp på Dansens Hus i Stockholm.

””

Intresset är redan stort, över 23 000 biljetter har sålts.

Barn far illa

I Rydmans tolkning av "Nötknäpparen" följer vi flickan Clara som bor på en soptipp medan föräldrarna tigger i ett annat land. Historien handlar om barnets försök att få återse sin mamma och pappa.

Idén slog rot i Fredrik Rydman när han hörde på radio om ett tiggarpar som hade fått en nallebjörn.

””

Som förälder tycker han att det är särskilt svårt med alla bilder på barn som nu far illa i Europa. Många blir avtrubbade men han hoppas att vi ska kunna se på varandra med medkänsla.

””

Lekfull ton

Medan "The grey people" var ett allvarligt inslag i ett glättigt sammanhang har "Nötknäpparen" en mer positiv ton. Föreställningen är lekfull, framhåller Fredrik Rydman. Han ville skapa känslan av en magisk värld och handlingen är berättad ur ett barns ögon.

””

Det avspeglas också i scenspråket, som är en salig blandning av balett, streetdance och modern dans. Musiken svänger från Tjajkovskij till nyskrivna låtar av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim. Kontrasten är vad Fredrik Rydman lockas av.

””

TT