Annons
Nyheter

Grammy till Martin och Shellback

De svenska producenterna och låtskrivarna Max Martin och Johan "Shellback" Schuster har belönats med en Grammy för låten "Can't stop the feeling". Låten var nominerad i kategorin bästa låt skriven för visuella medier. Däremot blev Anne Sofie von Otter utan pris.(TT)
Publicerad 12 februari 2017

Adele och Beyoncé har båda chans att ta hem pris i de tunga kategorierna årets album, årets låt och årets skiva när de amerikanska Grammypriserna delas ut för 59:e gången.

Prisutdelningen inleddes klockan 21.30, men den stora tv-sända galan drar i gång klockan 02. Ingen svensk tv-kanal sänder.

Annons

Beyoncé är nominerad i nio kategorier, en siffra som innebär att hon har 62 Grammynomineringar totalt - flest nomineringar hittills för en kvinnlig artist.

Med 20 tidigare Grammypriser kan Beyoncé inte heller påstå att hon blivit helt förbisedd av juryn, men det finns en tung inteckning som saknas i prisskåpet: årets album.

"Lemonade" och "25"

Allting skulle förmodligen ha talat för att Beyoncés "Lemonade" är given pristagare i albumkategorin om det inte hade varit så att konkurrensen i år bland annat består av Adele, som släppte albumet "25" - hennes första på fem år - i fjol.

Den brittiska stjärnan gör musik i en stil som traditionellt har tilltalat beslutsfattarna i Grammyjuryn. En vinst för Beyoncé i albumkategorin skulle däremot signalera ett trendbrott för en prisutdelning som har kritiserats för att inte våga premiera r'n'b och hiphop i de bredaste priskategorierna.

Svenskhoppen

Det stora svenskhoppet står till producentduon Max Martin och John "Shellback" Schuster som är nominerade tre gånger, förutom vinnarlåten med Justin Timberlake från filmen "Trolls" var även en med Pink nominerad i samma kategori ("Just like fire"). De är även nominerade som medproducenter av Adeles album.

Dessutom är Max Martin nominerad ensam i prestigefyllda kategorin årets producent, en klass han vann för tre år sedan. Det är en av blott tre priser Max Martin vunnit på Grammygalan trots sin långa karriär som hitmakare.

Även Anne Sofie von Otter var nominerad, i kategorin bästa operaskiva för sin inspelning av Händels opera "Giulio Cesare". Den svenska mezzosopranen har redan vunnit fyra Grammypriser i sin karriär, men den här gången blev hon utan. I stället vann "Corigliano: The ghosts of Versailles".

Döda stjärnor hyllas

Annons

Samtidigt talas det lika mycket om artisterna som inte närvarar vid årets Grammygala. R'n'b-ikonen Prince lämnade ett musikaliskt tomrum efter sig när han plötsligt gick bort i fjol och kommer att tillägnas ett hyllningsnummer under prisutdelningen, liksom George Michael.

En annan hyllad artist som inte kommer att synas bland pristagarna är Frank Ocean. Trots att hans album "Blonde" togs emot med öppna armar av en enad kritikerkår valde Ocean att inte göra det tillgängligt för nominering, i protest mot att Grammygalan enligt honom inte representerar personer med liknande bakgrund som han själv särskilt väl.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons