Nyheter

Cullbergbaletten i ny Andersson-pjäs

Mattias Andersson fortsätter sitt långvariga dokumentära scenprojekt, för första gången i samarbete med Cullbergbaletten. Nya "The mental states of Sweden in dance" undersöker hur människors berättelser kan förvandlas till rörelse. Sociologisk dokumentär, terapi och teater i ett.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Sociologisk dokumentär, terapi och teater i ett. Det har varit receptet för de föreställningar Mattias Andersson har satt upp under samlingsnamnet "The mental states of...". Grundfrågan han har utgått från är "finns det någon händelse i ditt liv som du skulle vilja se gestaltad på scen?". Samma arbetsprocess startar nu igen. Men för första gången arbetar Mattias Andersson bara med dansare.

””

Ordet underordnat

Precis som tidigare ska ett tvärsnitt av Sveriges befolkning intervjuas, sammanlagt ett femtiotal personer. De får också svara på vad de tänker om dans, och hur de ser framför sig att deras upplevelse kan dansas. Även deras röster ska spelas upp på scenen. Ändå är ordet underordnat, vilket blir en ny upplevelse för Mattias Andersson.

””

Att Cullbergbalettens dansare kommer från hela världen tycker han har en särskild poäng.

””

Ifrågasätter nationen

Pjäserna undersöker också om det alls finns en gemensam nationell identitet.

””

Intervjuerna har nyss inletts, men premiär blir det först nästa höst, på Dramatenscenen Elverket i Stockholm.

””

TT