Annons
Nyheter

Damerna är tillbaka på taket

Efter flera års frånvaro är Carl Gustaf Qvarnströms skulpturer - kända som Damerna på taket - tillbaka på taket på Konstakademien. De fyra skulpturerna har i en eller annan form prytt byggnaden sedan 1890-talet, men togs ner i samband med en fasadrenovering 2008 då de var i dåligt skick.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Efter flera års frånvaro är Carl Gustaf Qvarnströms skulpturer - kända som Damerna på taket - tillbaka på taket på Konstakademien.

De fyra skulpturerna har i en eller annan form prytt byggnaden sedan 1890-talet, men togs ner i samband med en fasadrenovering 2008 då de var i dåligt skick.

Annons

Faktum är att damerna i själva verket är kopior av kopior. De ursprungliga skulpturerna, med titeln "De fyra konstarterna", skapades av konstprofessor Carl Gustaf Qvarnström på 1840-talet. När den nuvarande akademibyggnaden uppfördes på 1890-talet ville man ha med skulpturerna men dessa gick inte att återanvända och man göt då nya i betong.

Under årens lopp har dessa bytts ut ännu en gång innan de togs ner 2008.

Men skam den som ger sig. Konstakademien har nu låtit gjuta nya kopior i det mer beständiga materialet brons. Dessa har nu tagit plats på taket på Fredsgatan 12 i Stockholm.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons