Nyheter

Blusprotester på nätet och vid Börshuset

Iförd en vit knytblus klev Sara Danius ut på trappan vid börshuset och meddelade sitt beslut att lämna Svenska Akademien.(TT)
Publicerad 13 april 2018

En rad politiker visar upp sig i knytblusen på sociala medier för att stötta Danius och kampen om jämställdhet. Socialminister Annika Strandhäll (S) syns i en svart variant i sociala medier och konstaterar att "Nu kör vi fredag. Det blir den svarta blusen i dag â?¦".

””
””

Stöttas av politiker

Det finns fortfarande många oklarheter kring krisen i Svenska Akademien, men Annika Strandhäll säger att hennes stöd inte handlar om att ta ställning till alla detaljer i historien.

””

Även Annie Lööf (C), Gudrun Schyman (Fi), Mikael Damberg (S), Birgitta Ohlsson (L)Tomas Eneroth (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) visar upp knutna blusar på sociala medier.

Peter Englund, en av de ledamöter som lämnade akademien för en vecka sedan, visar på Instagram upp en svartvit knytblus med kommentaren "Den var lite trång, med den gick på!".

Rosett på Akademiens fasad

Även bokförlaget Norstedts har valt att ta till Instagram för att visa sitt stöd för Sara Danius och hållbarhetsbyrån U&we, som sitter i ett av Svenska Akademiens hus på Stora Nygatan i Gamla Stan, har valt att pryda sin fasad med en stor rosett som ser ut att vara knuten av en gardinlängd - samt en skylt som hälsar "Backa Sara" i fönstret.

Bland de många kändisar som poserar med knytblus till stöd för Danius finns bland andra artisten Eva Dahlgren, skådespelaren Helena Bergström och programledaren Jessica Almenäs.

Planerar manifestation

Med den knutna blusen som symbol arrangerar medieprofilen Cissi Wallin tillsammans med kriminologen Nina Rung och föreläsaren Kristina Wicksell en manifestation där man uppmanar hela Akademien att avgå - utanför Börshuset när de kvarvarande ledamöterna ska ses för sitt veckovisa möte.

"Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla!", skriver de på Facebook.

På fredagskvällen hade över 1 200 personer meddelat att de planerar att medverka vid manifestationen och ytterligare mer än 10 000 har klickat i att de är intresserade av evenemanget.

TT