Därför är "The fast and the furious" en succé
Nästan 1,5 miljoner svenskar har sett någon av "The fast and the furious" -filmerna på bio. En serie som är unik på så sätt att alla uppföljare utom en har gått betydligt bättre än originalfilmen från 2001.
Den senaste filmen, nummer sju i ordningen, är världens sjätte mest framgångsrika film, och har spelat in mer än 1,5 miljarder dollar (drygt 13,5 miljarder kronor).
Stephanie Merry, filmskribent på tidningen Washington Post, beskriver serien som unik och säger att det var en av de första filmserierna som gjorde en omstart, en så kallad reboot. Efter två mindre lyckade uppföljare valde filmskaparna att gå tillbaks till rötterna.
””
"Slående mångfald"
Det som började som en infiltrationshistoria i gatuloppsmiljö är i dag mer att jämföra med en Bond på steroider, där den ena spektakulära actionscenen är mer galen än den andra.
””
Ximena Larkin har skrivit om filmserien bland annat för Huffington Post. Hon lyfter fram rollfigurerna som en bidragande orsak till succén. När Hollywood kritiseras för "whitewashing", där vita skådespelare gestaltar ickevita karaktärer, är "Fast and the furious"-filmerna ett uppfriskande undantag. Här finns latinamerikaner, svarta och asiater sida vid sida, utan att fastna i stereotyper. Larkin, som själv är född i Mexiko och har kinesiska rötter, känner igen sig i rollfigurerna.
””
Hon lyfter också fram kvinnorna, även om hon medger att serien har kritiserats för att de ofta är lättklädda.
””
Rollfigurerna har också utvecklats genom serien. Den första filmen beskriver hon som ganska omogen.
””
Fler filmer kommer
Filmerna kretsar också kring allmängiltiga teman som familj, att hålla ihop och ställa upp för varandra.
””
Framtiden då? Nian är i förproduktionsstadiet, och en tia är också utlovad.
””
"Fast & furious 8" får svensk biopremiär 12 april.
TT