Annons
Nyheter

Ekeroth: "Jag bytte ut hästarna mot drakar"

Det handlar om flickor som lär sig tämja drakar med magi. Helen Ekeroth såg hästtjejer framför sig när hon skrev "Skuggan", den första i en ny fantasytrilogi om tolvåriga Nuwa. Drakar är ett ständigt återkommande väsen i sagornas värld.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Drakar är ett ständigt återkommande väsen i sagornas värld. De förekommer i allt från Ursula K Le Guins "Övärlden" till filmen "Draktränaren", som är baserad på Cressida Cowells bokserie. Också Helen Ekeroth fascineras av de magiska djuren.

””
””

Sökte hästbokkänsla

Annons

"Skuggan" är den första delen i en trilogi om tolvåriga Nuwa, som kommer till en skola för att bli drakberidare i ett Asieninspirerat rike. Enbart flickor kan rida på drakarna, medan pojkarna är djurens skötare. Men Nuwa vill inte bara lära sig att bli krigare i kejsarens armé, hon försöker också ta reda på vad som egentligen hände hennes mamma.

Helen Ekeroth skrev med ambitionen att komma åt ett slags "hästbokskänsla". Hon red själv som ung och minns känslan av det samspelet.

””

Hon upplever att många ser ner på hästtjejer, trots att det är krävande att ta hand om djuren. Hon vill slå ett slag för hästtjejer, som hon menar är tuffa, modiga och starka.

Att skapa ett magiskt band till en drake är inte heller helt lätt. Men Nuwa växer snabbt in i rollen. Boken är på sätt och vis en klassisk utvecklingsroman, om än i fantasymiljö.

””

Bryter könsnormer

Nuwa dras snart in i en motståndsrörelse och inser att skolans historielektioner inte ger hela sanningen om den gamla magin. Helen Ekeroth ser en parallell till vår värld.

””

Helen Ekeroth tog tag i författardrömmen efter att hon fyllt 40 - till vardags arbetar hon som statsvetare för Malmö kommun. Att det blev just fantasy kändes givet. Hon älskar genren, en passion hon dessutom delar med sina tre söner.

Hennes förhoppning är att även killar ska hitta till boken. Förutom en kvinnlig hjälte innehåller den både kvinnliga ministrar och svärdsinstruktörer.

””

Vill skapa läslust

Att skriva om ungdomar borde inte innebära att boken bara riktar sig till unga, tycker Helen Ekeroth, som hoppas kunna locka även vuxna.

Annons

Samtidigt älskar hon bokslukaråldern.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons