Nyheter

Filmrecension: Baby-bossen

Visst är det babyn som bestämmer. Det vet alla som välsignats med en superkrävande liten gulleplutt. I den här fantasifulla historien, om det traumatiska i att få ett syskon, är det bokstavligen en boss som dimper ner. Sjuårige Tims föräldrar har visserligen berättat för honom var bebisar kommer ifrån.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Sjuårige Tims föräldrar har visserligen berättat för honom var bebisar kommer ifrån. Men eftersom den versionen är så sjukt bisarr verkar Baby-bossens förklaring mycket mer trovärdig. Baby-bossen är Tims nya lillebror, som dök upp i taxi en dag, kostymklädd, sugen på sushi och mycket krävande.

För alla andra framstår han som en vanlig bebis men Tim kan se hans sanna sida: En fullvuxen streber i en liten gosig kropp. Han kommer från Babyfabriken, som levererar bebisar på löpande band. Utom de bebisar som visar sig ha fallenhet för business istället för joller. Som Baby-bossen, som har kommit till Jorden på ett viktigt uppdrag. Tim avskyr den nya brorsan som stjäl all uppmärksamhet. Men de hittar ett sätt att jobba tillsammans till slut, en "win-win", som Baby-bossen kallar det.

Dreamworks Animation, som senast bjussade på det vitsiga musikaliska trolläventyret "Trolls", står ofta som en garant för uthärdliga och roliga filmer som funkar bäst för barn i skolåldern. "Baby-bossen" har en förhållandevis avancerad berättarstruktur som växelvis hoppar mellan Tims fantasivärld och hans vardag, liksom besök framåt och bakåt i tiden i Babybolagets universum. När intrigerna hopar sig blir det nästan onödigt rörigt och framförallt för långdraget. Många skämt riktar sig också tröttsamt nog direkt till den vuxna delen av publiken. Ett flygplan fullt av Elvis-imitatörer på väg till Las Vegas flyger ju så att säga rakt över huvudet på en publik vars referensram sträcker sig till Marcus och Martinus.

Men i grunden är det här en begåvad bearbetning av traumat som en ny bebis i familjen innebär. Finns det verkligen kärlek så att det räcker? Det är en relevant frågeställning och när filmen funkar som bäst, med konspiratoriska bebisar och grundlurade vuxna, blir det prima underhållning för både stora och små.

TT