Nyheter

Fotografiets pionjärer i ny utställning

På daguerrotypier fotograferades några av de allra första porträtten. Moderna museet gläntar nu på dörren till fotografiets barndom. Utställningen "Skrivet i ljus" visar gamla tekniker och flera fotografpionjärer.(TT)
Publicerad 7 april 2017

Porträtt och landskapsbilder, det var några av de vanligaste motiven i fotografiets begynnelse. Byggnader och resor var också flitigt dokumenterade. Moderna Museet i Stockholm ger nu en inblick i den tidiga fotografikonsten. Sammanlagt har museet 100 000 bilder, från hela fotografiets historia. Utställningen "Skrivet i ljus" visar fotografer från andra halvan av 1800-talet, bland andra världsberömda Julia Margaret Cameron, Oscar Gustave Rejlander, Nils Strindberg och Carleton E Watkins.

””

Tidig konstfotograf

Det tidiga fotografiet var till stor del dokumentärt. Men i utställningen kan man bekanta sig med en av de första konstfotograferna, brittiska Julia Margaret Cameron. Hon är känd för sina porträtt med mild oskärpa, av släkt och vänner. Där avbildas även bland andra Alfred Tennyson, Virginia Woolfs mamma och en samling viktorianska patriarker med kraftiga skägg.

””

Hon slår ett slag också för Nils Strindberg, som följde med på Andrées polarexpedition i luftballong mot Nordpolen, 1897. Samtliga deltagare omkom. Senare återfanns Strindbergs foton från expeditionen, bland annat en ödesmättad bild av ballongen som kraschlandat på isen.

Andra historiska bilder till beskådande är en samling daguerrotypier, tagna med en teknik från fotografiets barndom. Varje bild är unik, man kunde endast fotografera i ett exemplar.

””

Minnen

Moderna museet har i flera år lyft fram fotobaserad konst i projektet "En annan historia". I år pågår satsningen "Framför och bakom linsen" med utställningar, samtal, filmvisningar och guidade turer.

””

TT