Nyheter

"Glansen har fått sig en rejäl törn"

Det kommer att ta flera år att reparera förtroendet för Svenska Akademien - och i förlängningen kan krisen skada hela Sveriges varumärke. Det anser experterna Paul Ronge och Anna Klingspor. Svenska Akademien mår inte bra i svallvågorna av skandalen kring den så kallade kulturprofilen.(TT)
Publicerad 8 april 2018

Svenska Akademien mår inte bra i svallvågorna av skandalen kring den så kallade kulturprofilen. Tre ledamöter har på kort tid lämnat sina stolar och vittnesmål om en djup spricka tränger fram från den annars så förtegna institutionen.

””

I höstas vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en man med nära band till Akademien. Man valde då att klippa alla band till honom.

"Inga konsekvenser?"

Men när det nu framkommit att en majoritet röstat för att en ledamot med nära band till kulturprofilen ska få sitta kvar i Svenska Akademien är det en katastrof för varumärket, anser Ronge.

””

Varumärkesexperten Anna Klingspor tror att krisen kan få långtgående konsekvenser.

””

Hon menar att Akademien nu måste bli mer transparent i sitt arbete om den ska återfå något slags förtroende.

””

"Allt drabbar dem"

Paul Ronge säger att han, om han hade varit Akademiens krishanterare, skulle ha gett rådet att inte synas så mycket.

””

Både Ronge och Klingspor säger att Akademiens hemlighetsfullhet, som tidigare stärkt dess varumärke, nu förvandlats till något negativt.

””

TT