"Grottbjörnens folk" på scen hyllar läsarna
En lägereld glimmar och det blodiga liket av en mammut upptar ett hörn av scenen. På Turteatern i Stockholm kastas publiken tillbaka till en suggestiv stenålder, när medlemmar ur Öfa-kollektivet gör en egen variant av Jean M Auels klassisker om Ayla. Föreställningen baseras framför allt på de tre första böckerna.
””
Riktas till kvinnor
Liksom så många andra tjejer upptäckte Lisen Rosell klassikerserien som ung, blott tolv år gammal, och drogs till de många erotiska skildringarna. Hon läste dem i smyg, som en skamlig hemlighet.
””
I ett samtal om sexuellt uppvaknande började de tre medlemmarna ur Öfa-kollektivet diskutera bokserien, och idén om en pjäs föddes. Alla har upptäckt romanerna på olika sätt: Nadja Hjorton fick historien återberättad för sig redan som sexåring medan Amanda Apetrea slukade böckerna i vuxen ålder.
””
””
Hyllar läsarna
Skildringen av kärleksparet Ayla och Jondalar är visserligen stereotyp, hon har smal midja och fylliga bröst, han en "enorm kuk". Pjäsen förhåller sig till klichéerna genom att gestalta motsatta bilder. Det heteronormativa är ointressant för dem, förklarar Amanda Apetrea.
””
Framför allt fokuserar de på fantasierna som romanerna väcker hos läsarna:
””
Ayla lyfts också fram som en feministisk förebild: hon genomför saker mot alla odds. Hon tämjer en grottbjörn och uppfinner vapen. Romanerna kan vara en bra utgångspunkt för att fundera kring den så manliga historieskrivningen, där starka kvinnor förtigits, tycker de medverkande.
””
TT