Annons
Nyheter

Han ska påverka svensk arkitektur

Lockad av Arkdes uppgift att vara nationell diskussions- och mötesplats tar britten Kieran Long över som ny chef för Statens centrum för arkitektur och design. - För mig är det visionärt och något vi längtar efter i Storbritannien.(TT)
Publicerad 10 februari 2017

Som arkitekturkritiker blev han den brittiske arkitekten David Chipperfields högra hand när han ledde arkitekturbiennalen i Venedig 2012, men Kieran Long har också varit programledare på BBC, först för ett program om modernisering av historiska byggnader. Nu senast gav han tillsammans med arkitekten Piers Taylor i stället råd och förslag till vanliga britter som byggde sina egna lågbudgethus. Högst 1,2 miljoner kronor (100 000 pund) fick själva huset kosta och programledarduon hjälpte amatörerna att bygga billigare och bättre.

Sedan 2013 har Kieran Long också varit chef för design- och arkitektavdelningen på Victoria and Albert Museum i London.

Annons

Nyckelroll

Det som lockar honom till Stockholm, och till det betydligt mindre Arkdes, är institutionens uppdrag att inte bara vara museum utan också spela en nyckelroll inom arkitekturpolitiken och driva debatter för att stärka arkitekturens och designens roll i samhället.

””

Allt i vardagen

På Victoria and Albert museum har han försökt föra en dialog om den design som påverkar vanliga människors liv, bland annat genom utställningen "All of this belongs to you" som handlade om allt från arkitektur till designen på överlevnadsutrustning.

””

Kieran Long tillträder den 18 april och letar just nu lägenhet i Stockholm tillsammans med sin svenska fru.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons