Hatkampanjer på nätet - så funkar det
Organiserat eller bred storm?
Medierna kallar ofta fenomenet för "hatstorm", men journalisten Jack Werner, tidigare redaktör för Metros Viralgranskaren, vill höja ett varningens finger för det ordvalet. Ordet "storm" kan ge intryck av ett stort, okontrollerat fenomen. Men i många fall är det egentligen precis tvärtom - när det kommer till hat på nätet.
””
””
Hur funkar hatet?
Det börjar ofta med att en länk eller liknande delas i ett mer eller mindre slutet sällskap på exempelvis Facebook, enligt Werner. Sedan kan hatfulla kommentarer växa fram.
””
Varför uppstår det?
””
Hur många ligger bakom en riktad hatkampanj? Ofta ganska få, säger Werner.
””
Varför sprids hatet?
En förklaring är att det finns en grupp människor som tycker likadant.
””
Här kan det vara nyttigt att fundera över huruvida du själv riskerar att hjälpa till att sprida hatet, genom att du själv delar och kommenterar något som du egentligen tycker är fel på nätet.
””
Skillnad på kampanj och kritik?
Kanske inte alltid helt lätt att se eller uppfatta. Men det finns några saker att hålla koll på, tipsar Werner. Var till exempel uppmärksam på om stämningen i ett kommentarsfält snabbt förändras.
””
Det går i många fall också att bilda sig en uppfattning om huruvida något samordnas, genom att helt enkelt kontrollera profiler.
””
Hur ska den som drabbas agera??
Werners främsta råd är helt enkelt att stänga av och logga ut.
””
Låt bli att googla på dig själv - och våga be om hjälp. Använd din närmaste omgivning som krockkudde, helt enkelt.
””
TT