Annons
Nyheter

Hov1 sålde bäst i Sverige 2018

Hov1 och Avicii fortsatte att toppa albumförsäljningen i Sverige 2018 - precis som året före. Att säljperioden blir mer utdragen är en effekt av strömningen, anser Ludvig Werner, vd på musikbolagens branschorganisation Ifpi.(TT)
Publicerad 2 april 2019

De tre album som sålde bäst i Sverige 2018 var Hov1:s "Gudarna på Västerbron", "AvÄ«ci (01)" av Avicii och "Hov1" med Hov1. Det visar musikbolagens branschorganisations (Ifpi) årliga rapport.

Två av albumen, "AvÄ«ci (01)" och "Hov1", toppade försäljningen även 2017, vilket enligt Ifpis vd Ludvig Werner beror på hur vi konsumerar musik i dag.

””
Annons

Upp 4 procent

De mest säljande singlarna 2018 var "Without You" med Avicii och Sandro Cavazza, "Hon dansar vidare i livet" med Hov1 och "Mer för varandra" med Norlie & KKV & Estrad.

Totalt sett ökade musikförsäljningen i Sverige med 4 procent 2018 och det såldes musik för nästan 1,5 miljarder kronor. Försäljningen från digitala musiktjänster fortsätter uppåt och ökade med 8 procent förra året. Den står i dag för 90 procent av den totala musikförsäljningen.

Det visar enligt Ludvig Werner att det finns utrymme för den svenska musikmarknaden att fortsätta växa.

””

Trendbrott för vinyl

Den fysiska marknaden står i dag för 9 procent. Försäljningen av cd-skivor följde samma trend som de senaste åren och minskade med hela 22 procent. Ett trendbrott 2018 var att även vinylförsäljningen backade med 12 procent. Vinylskivor utgör i dag 4 procent av den totala marknaden.

Nedgången kan dock bero på vilka artister som släppte plattor på vinyl under 2018 jämfört med året innan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons