Nyheter

"Ove" blir svenskt Oscarsbidrag

Det blir biosuccén "En man som heter Ove" som får chansen att nomineras till en Oscar. - Jag måste säga att det känns lite rätt, säger huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård.(TT)
Publicerad 1 september 2016

Hannes Holms "En man som heter Ove" är det svenska bidraget till 2016 års Oscarsnominering i kategorin för bästa icke engelskspråkiga film.

Nomineringen var inte något som Holm hade vågat hoppas på:

””

Han kallar sig själv en "underdog" i sammanhanget och är minst sagt försiktig när han värderar filmens chans att ta sig vidare i nomineringsprocessen.

””

Framgångsfenomen

"En man som heter Ove" blev ett riktigt framgångsfenomen efter premiären i fjol, då den lyfte hela den svenska biostatistiken under 2016:s första halvår.

Hittills har den setts av 1,7 miljoner biobesökare och den 30 september går den upp på biograferna i USA.

Filmen om den självmordsbenägne Ove bygger på Fredrik Backmans bästsäljare från 2012. Den nominerades till sex Guldbaggar och vann två, då Rolf Lassgård kammade hem priset i kategorin bästa manliga huvudroll och Eva von Bahr och Love Larson vann för bästa mask/smink.

Rolf Lassgård säger till TT att dagens nominering är rolig, ärofull och hedrande. Och han tror allt kan hända i den fortsatta processen.

””

Fler svenska chanser

I år har även svenska Lisa Ohlin chans på en nominering genom att bli Danmarks bidrag i samma kategori. Hennes bioaktuella "Walk with me" är en av tre danska filmer som kandiderar om att bli landets bidrag.

I fjol var det Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" som fick chansen att representera Sverige - den klarade sig dock inte genom nålsögat till en slutgiltig nominering och det blev ungerska "Son of Saul" som tog hem priset.

För att kunna komma i fråga för en nominering ska filmen ha haft svensk premiär mellan 1 oktober 2015 och 30 september 2016. Varje land har möjligheten att lansera en Oscarskandidat, och därefter vaskar en jury i filmakademin i Hollywood fram de fem nominerade bidragen.

De slutgiltiga nomineringarna till nästa års gala presenteras den 24 januari. Galan hålls den 26 februari.

TT