Nyheter

Spektakulär brand slukade London

London blev lågornas rov igen. 350 år efter det att elden slukade nästan hela Storbritanniens huvudstad var det åter dags. Denna gång stannade det dock vid en modell.(TT)
Publicerad 4 september 2016

The Great Fire of London, den katastrofala brand som började i ett bageri på Pudding Lane natten till den 2 september 1666, ses av en del experter som världshistoriens största och värsta i sitt slag. Under fyra dygns inferno förstördes många tusen byggnader, nästan alla hus och kyrkor i innerstaden.

Minnet högtidlighålls med mängder av aktiviteter. Den mest spektakulära lär vara antändandet av en 120 meter lång modell av det gamla London. Modellen är byggd i trä - liksom det mesta av originalet på 1600-talet - av den amerikanske "brandartisten" David Best, känd från Burning Man-festivalen i Nevada.

Den nya branden, för säkerhets skull placerad ute i Themsen, kunde ses live på internet. Det blev en spektakulär föreställning, där lågorna hungrigt sträckte sig mot natthimlen medan de åter förtärde London.

Den som missade branden kan exempelvis styra kosan mot Museum of London, vars utställning "Fire! Fire!" pågår ända till den 17 april nästa år.

TT