Annons
Nyheter

Pascalidou gör kriskollage på teatern

Alexandra Pascalidou teaterdebuterar med kriskollaget "Alexandras odyssé". Där blir Grekland en spegel för en värld som mår allt sämre. Förtvivlan blandas med skratt när hon själv, nysvenskar och förortsbor står på scen.(TT)
Publicerad 9 februari 2017

När Alexandra Pascalidou fick frågan om att skriva ett manus till Göteborgs stadsteater fick hon först kallsvettningar. Klasskomplexen satte in, hon har varken gått Dramatiska institutet eller läst de klassiska dramerna. Men som den historieberättare hon är tackade hon ja.

””

Föreställningen tar avstamp i hennes bok "Kaos - ett grekiskt krislexikon". Drivkraften var, precis som vanligt för Alexandra Pascalidou, att skapa förståelse i världen.

””
Annons

Grekland en spegel

Alexandra Pascalidou ville skildra alla de kriser som nu omger oss, vilket hon inser låter smått galet. Men hon ser Grekland som den perfekta spegeln för samtiden. Landet är den kriskrutdurk där allt möts, flyktingkrisen, populismen, sexismen och fascismen.

””

Sedan hon skrev boken om Grekland tycker hon att allt har blivit värre. Hon illustrerar med en lång uppräkning som börjar med Donald Trump och slutar med Rysslands avkriminalisering av våld i hemmet.

””

Stortrivs

Pascalidou har skrivit om riktiga människor och har enligt egen utsago "brutit mot teaterns alla regler" - eftersom hon inte kan dem. Resultatet har blivit en "anti-aristotelisk" föreställning, som mer liknar något Bertolt Brecht skulle skriva, tycker hon. Med socker.

””

Precis som under antiken ingår en kör, där bland andra Racha som flydde från Syrien för två år sedan deltar, och Hussein al Saidan från Hammarkullen. Själv stortrivs Alexandra Pascalidou på scen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons