Nyheter

Patterson - mer producent än författare

Den amerikanske författaren James Patterson har med enorm kommersiell framgång skrivit en lång rad deckare tillsammans med internationella kollegor som exempelvis Liza Marklund. Men även om det är hans eget namn som står i fokus på omslagen är det kollegorna som står för den största delen av skrivarbetet.(TT)
Publicerad 5 april 2017

Den amerikanske författaren James Patterson har med enorm kommersiell framgång skrivit en lång rad deckare tillsammans med internationella kollegor som exempelvis Liza Marklund. Men även om det är hans eget namn som står i fokus på omslagen är det kollegorna som står för den största delen av skrivarbetet.

Det visar en digital ordanalys som tidningen Independent låtit göra. Patterson har alltid varit öppen både med sina samarbeten och med att han själv bidrar mer med handlingen än med stilistiken. Men är det rätt att ens kalla honom för "författare"? frågar sig Independent som jämför med filmens och musikens kollektiva skaparprocesser. Kanske vore "litteraturproducent" eller "litteraturregissör" bättre?

TT