Nyheter

Rivalerna blir kära i magisk historia

Förbjuden kärlek, två rivaliserande nöjesfält och en magisk stämning präglar "Eld & lågor". Men mitt i de visuella fyrverkerierna finns en kärna av psykisk ohälsa.(TT)
Publicerad 12 februari 2019

Det är 1940-tal, världskrig pågår och främlingsfientliga vindar blåser. Samtidigt, i ett hörn på Djurgården i Stockholm, utspelas en hård kamp mellan två rivaliserande familjedrivna nöjesparker. Arvtagarna Ninni och John, som tillhör varsin familj, blir en natt blixtförälskade i varandra, vilket förstås komplicerar livet för dem båda.

Sann historia

Bioaktuella "Eld & lågor" bygger på verkliga händelser, de två nöjesfälten har funnits på riktigt, liksom Ninni och John. De spelas av den före detta supermodellen Frida Gustavsson och Albin Grenholm och deras föräldrar spelas av Robert Gustafsson, Helena af Sandeberg, Pernilla August och Lennart Jähkel. Manuset till filmen, som är regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein, är baserat till stor del på anekdoter som arvtagarnas släktingar har bjussat på.

””

TT: Vad var viktigast för dig att ta fasta på?

””

TT: Är det något som du vill berätta om?

””

Magisk realism

Filmen präglas av magisk realism, en känsla av att vad som helst kan hända. Zara Larsson dyker upp på en nattklubb och sjunger en modern hitlåt, samtidigt som insekter kan prata och regnbågar dyka upp ur tomma intet.

Rent praktiskt för skådespelarna innebar det roliga utmaningar som att lära sig dansa, utföra akrobatiska övningar och att göra en hel del stunts.

””

TT