Nyheter

Rosa Salazar: "Kände släktskap" med Alita

I en värld förödd av krig finner en läkare en cyborg och namnger henne efter sin döda dotter. "Alita: Battle Angel" bygger på en japansk manga - men huvudrollsinnehavaren Rosa Salazar hittade ändå likheter mellan sig själv och sin rollfigur(TT)
Publicerad 11 februari 2019

Alita är från början en mangafigur med extraordinära stridskunskaper, "född" många århundraden efter vår tid. Så långt är det svårt att se några likheter mellan henne och den skådespelare som gestaltar henne på bio. Men precis som Alita kommer Rosa Salazar från blygsamma förhållanden.

””
””

"Alita: Battle Angel" är regisserad av Robert Rodriguez och producerad av James Cameron. Denne hade legat på projektet i ett par decennier, han hade planerat att regissera filmen själv. Men arbetet med "Avatar" och dess tre uppföljare tog upp hans tid och han överlät regijobbet till "Sin City"-regissören Rodriguez.

Förstörd av krig

Filmen utspelas ungefär 500 år i framtiden, i en värld som är förstörd av krig. En läkare hittar delar av en cyborg och restaurerar denna - han döper henne till Alita. En cyborg som visar sig vara ett vapen olikt alla andra.

””

I filmen bär hennes ansikte en blandning av hennes verkliga drag och av digitala effekter.

””

Hon jobbade mycket med motion capture, bar elektroder på kroppen som man sedan använde för dataanimering. Hon säger att det delvis kändes obekvämt.

””

Var klassens clown

Rosa Salazar, som har peruanska rötter, säger att hon redan tidigt visste hon ville hålla på med skådespeleri - hon var klassens clown, hon kunde inte sitta still.

””

Det var under tiden i New York som hon under en period inte hade någonstans att bo. Hennes resa tog henne till Los Angeles, där hon började få allt större roller, som den i Netflix-succén "Bird box". Men ingenting kan jämföras med rollen som "Alita". Och hon gör den gärna igen.

””

Filmen har svensk biopremiär den 13 februari.

TT