Annons
Nyheter

Björn Granath - ett barn av Teatersverige

Filmroller, Dramaten och Madickens pappa. Skådespelaren Björn Granath är död. Att räkna upp Björn Granaths alla teater- film och tv-produktioner skulle ta enormt mycket tid i anspråk.(TT)
Publicerad 5 februari 2017

Att räkna upp Björn Granaths alla teater- film och tv-produktioner skulle ta enormt mycket tid i anspråk. Under sin nästan 50 år långa karriär hann han täcka in det mesta, och få är det som inte någon gång har sett honom i någon av hans många roller.

För många är Björn Granath kanske mest känd för sin roll i Astrid Lindgren-filmatiseringarna om Madicken i slutet av 1970-talet. Som Madickens pappa, den empatiske tidningsredaktören Jonas Engström, vann han många svenskars hjärtan.

””
Annons

Spelade i Oscarsvinnare

Omtyckt blev han också för sin roll i Lasse Åbergs "Sällskapsresan II - Snowroller", där han spelade den koleriske familjefadern Göte Jönsson. Bland hans många övriga filmroller märks också de i Bille Augusts Oscarsvinnare "Pelle Erövraren", Mikael Håfströms Oscarsnominerade "Ondskan" samt Jan Troells trefaldigt Guldbaggebelönade "Så vit som en snö".

Granaths skådespelarbana började i slutet av 60-talet på studentteatrar och på Pistolteatern i Stockholm. Själv betraktade han sin tid i den fria teatergruppen Narren som sin verkliga utbildning, och det var bland annat där han utformade sin ofta framförda gestaltning av Dario Fos "Mistero Buffo. Under 1970-talet deltog han i det så kallade Tältprojektet och bedrev egen teaterverksamhet på Fågel Blå i Stockholm under 80-talet.

Barn av Teatersverige

1987 knöts Granath till Dramatens fasta ensemble, där han spelade ett stort antal framträdande roller, som Peachum i "Tolvskillingsoperan" (1987), advokaten i "Ett drömspel" (1994) och Fredrik i "Som löven i Vallombrosa". I vår skulle han ha återigen ha spelat rollen som Buckingham i teaterns uppsättning av Shakespeares "Richard III".

Granath hade fyllt 40 år när han började på Dramaten, och beskrev sig själv "snarare som ett barn av Teatersverige än Dramaten". I samband med sin 60-årsdag beskrev han i en intervju i Sydsvenskan hur det var att börja jobba på nationalscenen på "äldre" dagar:

””

Björn Granath avled efter en kort tids sjukdom, 70 år gammal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons