Nyheter

Kelley om Bochco: Min ledstjärna och vän

"Världen känns annorlunda nu". Så säger David E Kelley i ett uttalande sedan hans mentor, den legendariske tv-skaparen Steven Bochco, har gått bort.(TT)
Publicerad 2 april 2018

Bochco anses vara en av de mest framgångsrika tv-makarna i USA och har skapat en rad klassiska tv-serier, som "Spanarna på Hill Street", "Lagens änglar" och "På spaning i New York". Han har också skrivit manus till eller producerat ett stort antal andra tv-serier.

Bochco gav juristen David E Kelley hans första tv-jobb då han anställde honom som manusförfattare till "Lagens änglar", där han snabbt avancerade och blev en av seriens exekutiva producenter. Tillsammans fick Kelley och Bochco bland annat ta emot tre Emmys för bästa dramaserie.

Minns hans visdomsord

"En stor förlust. För tv och för dem som älskade och älskades av honom. Min ledstjärna, min vän. Världen känns annorlunda nu", säger Kelley, som senast ligger bakom HBO:s "Big little lies", i ett uttalande som bland andra Deadline har tagit del av.

Kelley och Bochco skapade dessutom "Doogie Howser, M.D." som sändes 1989-1993 och blev Neil Patrick Harris genombrott.

"Hans arbetsmoral formade min, jag bär fortfarande med mig hans visdomsord. Jag är så stolt över Doogie Howser, framför allt för att det var en Bochco-serie", skriver Patrick Harris på Twitter.

Förändrade tv-branschen

Flera av dagens stora tv-namn hyllar honom via sociala medier. Debra Messing beskriver honom som "en pionjär och en gentleman" och Judd Apatow berättar att Bochco gav honom och Jake Kasdan goda råd när de skapade "Nollor och nördar" i slutet av 90-talet.

"Få personer har förändrat sin bransch genom sin blotta medverkan. Ett sådant geni var Bochco", skriver "The Bernie Mac show"-skaparen Larry Wilmore.

Steven Bochco dog i sviterna av leukemi, skriver The Hollywood Reporter. Han blev 74 år.

TT