Nyheter

Dylan jämför sig med Shakespeare

Efter medaljer och diplom fick Nobelpristagarna brått till Stockholms stadshus och världens finaste (? ) fest. Flera tacktal efter den läckra maten var känslosamma. Och Bob Dylan jämförde sig med Shakespeare i sitt tal uppläst av USA:s ambassadör.(TT)
Publicerad 10 december 2016

Festligheterna började vid 19-tiden, som alltid med en procession in i Blå hallen med kungafamiljen och hedersgästerna.

Årets meny var hemlig in i det sista och avslöjades först när de runt 1 300 gästerna satt sig till bords:

Kolbakad havskräfta och kammussla med nässlor, ramslök och syltade vinteräpplen.

Vaktel från Södermanland i svart vitlök och purjolöksaska med jordärtskocka, konserverad skogssvamp och jus på rostat kycklingskinn och senapsfrö.

Sudachimoln med hjortronsorbet, misosmulor och friterat rispapper.

"Underbart svar"

Nobeldagens stora tomrum - litteraturpristagaren Bob Dylans frånvaro - fylldes något när det blev dags för USA:s ambassadör Azita Raji att läsa upp hans tacktal.

Där räknade den 75-årige amerikanen upp litterära förebilder och likställde oddsen för att få litteraturpriset med att en dag stå på månen.

Han jämförde sig med William Shakespeare i det att den brittiske dramatikern nog inte heller såg på sitt arbete som just litteratur.

Bob Dylan avslutade med att tacka Svenska Akademien för att han fått möjligheten att ställa sig frågan om hans sånger kan räknas som litteratur och för ett "sådant underbart svar".

Musiken fanns

Nobeldagen - till minne av Alfred Nobels död för 120 år sedan - inleddes på eftermiddagen med prisutdelningen i Konserthuset.

Den omgärdades som vanligt av pompa och ståt, även om Stockholmsvädret (förgäves) försökte dämpa stämningen med snöblask när gästerna anlände.

Nio pristagare var på plats och fick ta emot sina medaljer och diplom ur kungens hand.

Bob Dylan får sina utmärkelser vid ett senare tillfälle. Men hans musik var närvarande.

Varm applåd

Musikern, författaren och bildkonstnären Patti Smith framförde hans klassiska "A hard rainâ??s a-gonna fall" i ett sparsmakat arrangemang av Hans Ek, ackompanjerad av Kungliga filharmonikerna.

Kanske var det stundens allvar, men Patti Smith kom av sig mitt i låten.

””

Hon hämtade sig dock och fick ta emot utdelningsceremonins klart varmaste och längsta applåd.

Klädval prisas

Medierna tyckte som vanligt att det var viktigt med vilka klänningar som de svenska kungligheterna hade valt. I år bar drottning Silvia en silverglittrig klänning med kort släp och fick högsta betyg av TT:s stilexpert Katarina Althin:

””

Även prinsessan Madeleine fick högsta betyg för sin blekrosa klänning.

Mest effektfull var Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius.

””

Vid 23-tiden bröts taffeln i Blå hallen. Efter en fyra timmar lång sittning väntade dans och mingel i Gyllene salen och efterfester för dem som till äventyrs inte fått nog.

TT