Nyheter

Striden i Akademien - männen mot kvinnorna?

En man anklagas för sexövergrepp och ekonomisk brottslighet - men det är två kvinnor som får ta konsekvenserna. Så beskrivs striden inom Svenska Akademien från flera håll. Andra menar att striden inte alls gäller manligt mot kvinnligt. "I Nobelskandalen anklagas en man för sexbrott.(TT)
Publicerad 13 april 2018

"I Nobelskandalen anklagas en man för sexbrott. En kvinna får ta smällen". Så lyder rubriken till The New York Times artikel om Sara Danius avgång i går kväll.

Tidningen tar också vara på att Danius var den första kvinnan att leda institutionen och kallar beslutet "en bedövande förlust".

När ledamoten Per Wästberg kommenterar händelsen i Svenska Dagbladet beklagar även han könsordningen.

"Två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!", skriver han.

Feministiskt ställningstagande

Samtidigt väljer många i dag att på sociala medier visa upp sig i knytblus likt den Sara Danius bar vid Akademiens möte i går - som stöd för Danius och som ett feministiskt ställningstagande.

Bland dem finns flera höga politiker, däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

"En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl", skriver Bah Kuhnke på Instagram.

Även litteraturprofessorn och författaren Ebba-Witt Brattström ser striden i Akademien som delvis en kvinnofråga.

””

"Långt mer komplicerat"

Men andra vänder sig mot bilden och menar att Akademiens kris gäller något annat.

””

SvD:s kulturchef Lisa Irenius skriver:

"Striden i Akademien har inte stått mellan 'manligt' och 'kvinnligt', det är inte heller riktigt så enkelt att den stått mellan två läger 'för' och 'emot' Frostenson. Det är en långt mer en komplicerad historia."

Även Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg vänder sig mot dem som menar att det handlar om männen mot kvinnorna i Akademien.

"Sture Alléns ointresse för Kulturprofilens förehavanden bevisar väl det i en mening. Men just det här bråket har hela tiden handlat om två kvinnor, en på var sida, varav Horace Engdahl har lagt hela sitt hjärta för den ena", skriver hon.

TT