Annons
Nyheter

Super Bowls fetaste halvtidsshower

Destinys Child återförenas, Katy Perry tämjer en lejonrobot och Prince spelar "Purple rain" i hällande regn. Allt kan hända i Super Bowls pausunderhållning - och i natt är det dags igen. Här är fem oförglömliga halvtidsshower (och en nationalsång).(TT)
Publicerad 5 februari 2017

Är du mer intresserad av pausunderhållningen än finalmatchen i Super Bowl? Då är du säkert mer spänd på vad Lady Gaga ska hitta på under sina tolv minuters tv-tid i matchpausen i natt, än vilket av lagen Atlanta Falcons och New England Patriots som faktiskt vinner den direktsända NFL-finalen.

Och du är inte ensam. Många av de 100 miljoner amerikaner som brukar bänka sig framför Super Bowl varje år håller pausunderhållningen högt, klippen får mångmiljonvisningar på Youtube när kamerorna släckts och showerna blir enorma snackisar både inför och efter matchen.

Annons

Minns ni till exempel:

1. Michael Jacksons spektakulära entré

Michael Jackson inledde sin halvtidsshow 1993 med enorma bildskärmar, pyroteknik och Jackson-look-alikes som dök upp på skärmarnas kant. När han själv dök upp på scenen började han med en lååång tystnad för att sedan fyra av vad som ofta refereras till som en av Super Bowls fetaste.

2. Janet Jacksons bröstskandal

Minns ni "Nipplegate"? 2004 slet Justin Timerlake upp Janet Jacksons blus under hennes halvtidsshow, en bröstvårta blottades under en sekund och superskandalen var ett faktum. Hundratusentals amerikaner protesterade, sedlighetsdebatten rasade, tv-bolaget CBS var nära att få böta nästan fem miljarder kronor och myndigheten FCC, som ansvarar för etermedier, tvingades göra en utredning. Händelsen ledde till att stora evenemang, som till exempel Oscarsgalan, sänds med en viss fördröjning för att nya "Nipplegates" ska kunna klippas bort i tid.

3. Katy Perrys lejonrobot

Hur gör man lämpligast entré på en av sin karriärs största spelningar? Om man frågar Katy Perry: på ett gigantiskt lejon naturligtvis. Hennes entré 2015, stående på ryggen på den jättelika lejonroboten, blev en av det årets stora ögonbrynshöjare.

4. Beyoncé återförenar Destiny's Child

2013 överraskade Beyoncé fansen under sin halvtidsshow med att återförena sin gamla succégrupp Destiny's Child. Trion, som förutom Beyoncé bestod av Kelly Rowland och Michelle Williams, splittrades 2006 och har sålt över 60 miljoner fysiska album.

5. Prince, regnet och "Purple rain"

Annons

I bland blir det för bra för att vara sant. När Prince ensam stod för pausunderhållningen 2007 ösregnade det genom hela framförandet av hans legendariska låt "Purple rain". Prince trotsade den farliga kombinationen vatten/elektronik och levererade låten på den glashala scenen, formad som hans symbol, i vad som av många anses vara det bästa framträdandet i Super Bowls historia.

Dessutom: Whitney Houston och nationalsången

Det kanske allra mest kända framträdandet på Super Bowl är dock inte en halvtidsshow. När Whitney Houston 1991 sjöng den amerikanska nationalsången "Star spangled banner" var det mitt under brinnande Gulfkrig och lika brinnande amerikansk patriotism.

750 miljoner tittare världen över såg Houston sjunga sin numera legendariska version och senare sade hon: "Den som var där kunde känna intensiteten. Vi var mitt i Gulfkriget, det var ett ödesmättat ögonblick för landet och våra söner och döttrar slogs utomlands. Vi behövde hopp, vi behövde få hem våra barn och det var vad det handlade om för mig när jag sjöng sången".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons