Nyheter

Akilov försökte ta sig till Syrien

Rakhmat Akilov, som genomförde lastbilsattacken i Stockholm, försökte ta sig över gränsen till Syrien från Turkiet 2015, men greps och deporterades till Sverige. Det rapporterar Reuters med hänvisning till källor inom säkerhetstjänsten i Uzbekistan.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Akilov var känd för att inte ens be i sitt hemland men i Turkiet fick han kontakt med militanta islamister och radikaliserades innan han reste till Sverige, säger hans bekanta.

Han efterlystes av Uzbekistan i februari misstänkt för brott förenade med religiös extremism, uppger en källa inom det uzbekiska rättsväsendet till den ryska nyhetsbyrån Interfax. Fallet öppnades på grund av "produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet" och "deltagande i religiösa och extremistiska organisationer", uppger källan.

Någon djupare religiös aspekt av radikaliseringen tycks han inte ha tagit till sig. Inte ens grundläggande delar av islam ska han ha känt till. När Akilov följde med till en moské i Sverige "visste han inte ens hur man ber", enligt en person som han gick dit tillsammans med.

Vill inte kommentera

Akilov talade om att "våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor", och liknande.

Under onsdagen kom uppgifter om att han under 2015 ska ha försökt att ta sig till Syrien från Turkiet, men sedan gripits och deporterats till Sverige. Det är inget som Säkerhetspolisen vill kommentera.

””

Sedan tidigare har Säpo sagt att man fått information om 39-åringen, som inte kunnat verifieras.

Jobbade som svetsare

Rakhmat Akilov var en frånskild fyrabarnsfar, landsflykting, radikaliserad i Turkiet och drogberoende i Sverige. Det är den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) som kartlagt Akilov genom sina välkänt goda kontakter med uzbeker i och utanför Uzbekistan. TT har fått ta del av RFERL:s pågående research.

Källorna vittnar om en man som växte upp och bodde i världsarvsstaden Samarkand i Uzbekistan. Där jobbade han som svetsare och var gift med en kvinna som arbetade med handel med Turkiet, dit de båda ofta reste. Tillsammans har de fyra barn.

Men Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet, dit uzbeker inte behöver visum, enligt källorna, det vill säga uzbeker i Sverige som känner igen honom på de bilder som publicerats.

Utvecklade drogmissbruk

Akilov utvecklade också, föga förenligt med jihadistisk livssyn, ett drogmissbruk. Enligt två av RFERL:s källor var han särskilt förtjust i kokain.

Uppväxten i Samarkand var sekulär. Enligt BBC:s uzbekiska tjänst hade Akilov en stor familj där, gick i grundskola men fick ingen högre utbildning. Hans gamla skola, lokala och nationella myndigheter i den mycket slutna, stränga diktaturen har inte velat svara på frågor om den misstänkte attentatsmannen.

TT