Nyheter

Åklagare vill se fängelse för provfuskarna

De 23 som nyligen dömdes för fusk på högskoleprovet bör få fängelse i stället för villkorlig dom. Det anser åklagaren, som nu väljer att överklaga. Samtidigt är nya åklagare på gång att utreda ytterligare ett stort antal personer som misstänks ha fuskat på provet.(TT)
Publicerad 8 februari 2019

I mitten av januari dömdes över 30 personer för inblandning i den omfattande fuskverksamhet som pågått sedan flera år tillbaka, där provdeltagare kunnat köpa sig till bättre resultat på högskoleprovet.

En stor andel av dessa har nu valt att överklaga sina domar. Bland annat de tre huvudmännen, som tillsammans drev firman HP-hjälpen, och som dömdes till fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Två av dessa anser att det begåtts sådana fel under tingsrättsförhandlingen att den tas om helt, i stället för att en ny prövning görs i hovrätten.

Flera av de 23 personer som använt sig av ligans tjänster och dömdes för osann försäkran, grovt brott, har också överklagat. De vill frikännas helt, eller att brottet bedöms som av normalgraden.

Avskräckande påföljd

Tingsrätten kom i sin dom fram till att straffvärdet låg på tre månaders fängelse, men dömde dem till villkorlig dom eftersom de var tidigare ostraffade.

Åklagaren Anna Lander överklagar då hon anser att påföljden måste bli fängelse, även om man inte straffats tidigare. Hon jämför med brottet mened, där det fungerar just så.

””

Frågan om hur osann försäkran, grovt brott, ska bedömas har heller aldrig prövats tidigare, vilket är ytterligare en anledning till överklagan.

””

Kundlistor hittades

Samtidigt kan fler personer komma att delges misstanke om brott med koppling till fuskhärvan. När polisen och Ekobrottsmyndigheten utredde ligan hittades HP-hjälpens kundlistor, med långt fler namn än de 23 som hittills utretts och dömts.

Uppgifterna har lämnats vidare till en annan åklagare, Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare, som nu ansvarar för att utreda dessa namn vidare.

Hur många fler fall det kan vara kan han inte säga i nuläget, men det handlar om betydligt fler än de 23.

””

TT