Annons
Nyheter

Kock: "Så ser inte restaurangbranschen ut"

Årets kock är fortsatt en manlig historia. Det kvinnliga kocknätverket Take Over hoppas på en förändring på flera plan. - Nästan alla är vita och nästan alla är män - så ser inte restaurangbranschen ut, säger kocken Linn Söderström.(TT)
Publicerad 2 februari 2017

På den stora scenen i Malmö Arena gör åtta manliga kockar upp om den åtråvärda titeln Årets kock. Precis som i 26 av 34 tidigare finaler är startfältet helt manligt. Sedan starten har endast elva av totalt 236 finalister varit kvinnor och Kristina Pettersson är fortsatt ensam om att ha vunnit SM i professionell matlagning. Det hände 1988.

””

"Fanns ett tomrum"

Annons

Numera är runt 13-15 procent av de cirka 110-120 tävlingsbidragen inskickade av kvinnor. Trots det lyser kvinnor med sin frånvaro i finalen.

””

Framför allt är saker på gång utanför tävlingsvärlden i Sverige. I början av 2015 uppstod det kvinnliga kocknätverket Take Over efter ett gästspel på Stockholmskrogen 19 Glas.

””

Nu är 150 kockar med i Take Over och medlemmar har lagat sina menyer på erkända restauranger över hela landet. Framför allt vill nätverket att det ska vara ett fokus på maten - inte kockens kön.

””

"Mer raka i ryggen"

På kort tid har Söderström märkt att nätverkets existens har fått stor effekt.

””

Hur det ska bli fler kvinnor i finalen av Årets kock är däremot en komplex fråga, menar hon. Tävlingsformatet i sig är väldigt traditionellt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons