Kock: "Så ser inte restaurangbranschen ut"
På den stora scenen i Malmö Arena gör åtta manliga kockar upp om den åtråvärda titeln Årets kock. Precis som i 26 av 34 tidigare finaler är startfältet helt manligt. Sedan starten har endast elva av totalt 236 finalister varit kvinnor och Kristina Pettersson är fortsatt ensam om att ha vunnit SM i professionell matlagning. Det hände 1988.
””
"Fanns ett tomrum"
Numera är runt 13-15 procent av de cirka 110-120 tävlingsbidragen inskickade av kvinnor. Trots det lyser kvinnor med sin frånvaro i finalen.
””
Framför allt är saker på gång utanför tävlingsvärlden i Sverige. I början av 2015 uppstod det kvinnliga kocknätverket Take Over efter ett gästspel på Stockholmskrogen 19 Glas.
””
Nu är 150 kockar med i Take Over och medlemmar har lagat sina menyer på erkända restauranger över hela landet. Framför allt vill nätverket att det ska vara ett fokus på maten - inte kockens kön.
””
"Mer raka i ryggen"
På kort tid har Söderström märkt att nätverkets existens har fått stor effekt.
””
Hur det ska bli fler kvinnor i finalen av Årets kock är däremot en komplex fråga, menar hon. Tävlingsformatet i sig är väldigt traditionellt.
””
TT