Annons
Nyheter

Även vuxna bör få mässlingvaccin

Vuxna bör se över sitt skydd mot mässling och röda hund innan de reser utomlands. Är man osäker är det bra att vaccinera sig för säkerhets skull, anser Folkhälsomyndigheten. Världshälsoorganisationen WHO har som mål att utrota mässling och röda hund.(TT)
Publicerad 8 februari 2017

Världshälsoorganisationen WHO har som mål att utrota mässling och röda hund. För att uppfylla målet rekommenderar den skandinaviska verifikationskommittén, där experter från Sverige, Norge och Danmark ingår, att alla medborgare, oavsett ålder, ska erbjudas gratis vaccination mot mässling och röda hund om de inte haft sjukdomarna, eller redan är vaccinerade.

Svenska Folkhälsomyndigheten stöder rekommendationen, men säger att kostnaden är en fråga för landstingen att besluta om.

Annons

Dubbla vaccin ofarligt

Folkhälsomyndigheten uppmanar vuxna att över sina vaccinationer, särskilt inför utlandsresor. Om man inte är säker på att man har skydd, så är det bästa att vaccinera sig, anser Ann Lindstrand, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

””

De båda barnsjukdomarna är ovanliga i Sverige, eftersom de sedan 1970-talet omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Men risken att smittas utomland finns kvar. Frankrike drabbades av ett större mässlingsutbrott för några år sedan.

Kan ge fosterskador

Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig sjukdom, som också kan ge många och besvärliga följdsjukdomar, påpekar Ann Lindstrand. Röda hund är framför allt farligt för det oskyddade fostret, om mamman smittas tidigt under graviditeten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons