TT-Inrikes

L vill se blocköverskridande samarbete

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Liberalerna går mot ett av sina sämsta valresultat hittills, och regeringsfrågan syns mer oklar än vad någon kunnat föreställa sig. Ändå - Jan Björklund, partiledare för L, river ned applåder för att nedgången brutits. - Vi har varit uträknade många gånger, men den här gången är vi inte det.(TT)

– Vi har varit uträknade många gånger, men den här gången är vi inte det. Vi har brutit en nedåtgående trend, säger han.

L ser ut att hamna på 5,5 procent, mot 5,4 vid förra valet, en skillnad på en liten tiondel bara. Ändå - applåderna ljuder starkt när Jan Björklund äntligen visar sig, sist av alla Allianspartiledare. "Jan, Jan, Jan", skanderar publiken och jublar.

– Jag vill ha en Alliansregering, men det kommer inte att ske i samarbete med Sverigedemokraterna, lovar han, och får ännu mer applåder.

Lättad men trött

Han ser lättad ut, men också rätt trött. Så kanske det blir efter en nagelbitarvalvaka som denna, när ett fall i tidigare val har förbytts till en mycket liten uppgång.

I sanningens namn ska sägas att de flesta på valvakan verkar ha släppt det egna partiet som främsta fokus. I stället är det regeringsfrågan, och Alliansen som är viktigast.

– Den rödgröna regeringen har i dag gjort en stor valförlust. Stefan Löfven bör gå till talmannen i morgon och lämna in sin avskedsansökan, säger Jan Björklund.

Blocköverskridande samarbete behövs

Hur ett regeringsunderlag ska se ut kan han inte säga, men han vill se blocköverskridande samarbete för att hindra SD att få inflytande. Hur det ska gå till, då varken S eller någon annan har sagt sig vilja samarbeta, är dock en smula oklart.

Men det är en sak vad man säger innan ett val, och en annan vad som händer därefter, konstaterar Jan Björklund och pekar på utvecklingen i till exempel Tyskland.

Under måndagen ska partiet påbörja interna diskussioner utifrån valresultatet. Maria Arnholm, partisekreterare, ska träffa sin partistyrelse.

Jan Björklund ska också träffa Ulf Kristersson för att prata eventuell regeringsbildning.