Nyheter

Däckbranschen vill ändra lagen om dubbdäck

Det är högtryck i däckverkstäderna. Senast den 15 april ska dubbdäcken av. Men branschen vill se en lagändring. - Behovet har funnits länge men har aldrig varit mer aktuellt än i år, säger Ulrik Jönsson, ordförande i branschorganet Däckspecialisternas riksförbund.(TT)
Publicerad 10 april 2018

Det har varit en snörik vinter. Och i vissa delar av landet kommer nu våren snabbt. Den 15 april ska dubbdäcken tas av enligt regelverket, om det inte fortfarande är vinterväglag.

I södra delarna av landet förlänger nu många verkstäder öppettiderna.

””

Större tryck än vanligt

När vintern hållit sitt grepp länge och våren kommer snabbt blir trycket hos däckverkstäderna större än vanligt.

””

Som det nu är ges bilisterna två månaders flexibilitet på hösten från den dag det är tillåtet med dubbdäck till den dag det är obligatoriskt med vinterdäck. På våren däremot är flexibiliteten bara 15 dagar, från den 31 mars till den 15 april.

Och däckbranschen gillar inte hur lagen är formulerad.

””

Däckbranschen menar att med ökad flexibilitet skulle man ge bilförare mer eget ansvar. Då kommer dubbdäcken av när man inte längre behöver dem och det kan sammantaget leda till minskad dubbdäcksanvändning.

Trafiksäkerheten viktigast

Infrastrukturministern stänger inte dörren för en lagändring.

””

Han framhåller att trafiksäkerheten är det viktigaste och tycker inte att det skulle vara ett bekymmer att göra en översyn och titta på förändrade tider om det finns ett behov.

””

TT